torsdag 22 december 2016

Pepparkakskola

Jag kan verkligen inte få nog av kola, det är så ju så gott! Det finns ju så många olika smaker man kan  göra kola med, så jag har haft lite svårt att bestämma mig för vilka sorter jag ska göra. En variant som jag inte gjort tidigare är pepparkakskola, och jag kände att det var dags att prova att göra den nu. Grundreceptet kommer från Sara Aasum Hultberg.


Kola
2 1/2 dl vispgrädde
100 g smör
2 tsk pepparkakskrydda
1 msk vaniljsocker
3 dl strösocker
1dl glykos
1 dl vatten

Värm grädde och smör i en kastrull. Ta av från värmen när smöret har smält helt och blanda i pepparkakskryddan och vaniljsocker. Koka samtidigt socker och glykos tillsammans med vatten på medelvärme i en annan kastrull tills blandningen har en temperatur på 190-200 grader och har fått en lite mörkare gyllenlbrun färg. Slå gräddblandningen över sockret i tre omgångar. Rör om med en visp mellan varven. Låt massan koka till 124 grader. Klä en form, ca 20x30 cm, med bakplåtspapper. Häll kolasmeten och låt stå i rumstemperatur i minst 6 timmar för att stelna. Skär kolan i bitar och slå ev. in i smör- eller kolapapper.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar