onsdag 14 september 2016

Hallon- & Passionsfruktstårta med kladdkakebotten

Denna moussetårta bjuder på en chokladig kladdkakebotten med ett lager passionsfruktspannacotta och passionsfruktsgelé, som sedan täcks med en härlig hallonmousse och toppas av en vit chokladglasyr. Hur gott låter inte det?! Jag gillar fräscha smaker och kombinationen hallon och passionsfrukt är en av mina favoriter! Hittar du inte passionsfruktspuré så går det bra att använda tropisk juicekoncentrat. Det var lite trixigt att få glasyren snygg, låt den rinna av ordentligt innan du lägger tårtan på ett tårtfat. Det är många moment vilket kan ta tid, men som tur är kan man förbereda allt fram till glaseringen då tårtan ska stå i frysen fram tills dess.

Kladdkakebotten
110 g smör
2 1/4 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 ägg
1 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
1 dl kakao

Passionsfruktspannacotta
2 dl vispgrädde
1 dl strösocker
2 gelatinblad
2 dl passionsfruktspuré

Gelé
2 dl passionsfruktsjuice
3 gelatinblad

Hallonmousse
200 g grädde
2 gelatinblad
100 g vit choklad
180 g hallonpuré

Vit chokladglasyr
200 g vit choklad
1 dl vispgrädde
2 msk glykos (eller vit sirap)
20 g rumsvarmt smör
pastafärg

Garnering
vit choklad
färska hallon
passionsfrukt
physalis
vinbär
frystorkade hallon

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen, ett i taget. Blanda mjöl, salt, vaniljsocker och kakao i en separat bunke, och tillsätt sedan mjölblandningen i smeten. Bred ut i en smörad och bröad springform, ca 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 20 min. Låt kallna.

Blötlägg gelatinbladen till pannacottan i kallt vatten i 5 min. Koka upp grädde och socker. Ta upp gelatinbladet och krama ur det. Lägg det i den varma vätskan och rör om tills det smält. Häll passionsfruktspurén i gräddblandningen och rör om. Häll i en springform, ca 20 cm i diameter, klädd i plastfolie. Ställ i kylen för att stelna.

Blötlägg gelatinbladen till gelén i kallt vatten i 5 min. Värm 1/2 dl av juicen på svar värme i en kastrull. Krama ur gelatinbladen och smält i juicen. Häll i resten av juicen och rör om. Häll gelén över pannacottan och ställ i kylen för att stelna.

Gör en italiensk maräng till hallonmoussen, och ställ den åt sidan så länge. Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten. Vispa hälften av grädden (100 g) lätt. Hacka den vita chokladen. Koka upp andra hälften av grädden (100 g) och häll den varma grädden över den hackade chokladen. Rör om tills all choklad har smält och ställ sedan åt sidan. Värm lite av hallonpurén (i en kastrull eller i mikrougnen) och smält gelatinbladen i den varma purén. Blanda i resten av hallonpurén, och tillsätt sedan chokladblandningen, den italienska marängen och slutligen den lättvispade grädden. 

Montering: Lägg kladdkakebotten i mitten av en springform, 24 cm i diameter. Lägg pannacottan med gelén ovanpå kladdkakan.  Häll slutligen hallomoussen över så den täcker gelén helt. Frys in tårtan, gärna över natten.

Hacka chokladen fint till glasyren och lägg i en bunke. Koka upp vispgrädde och glykos, och häll över chokladen. Mixa jämnt med en stavmixer, och mixa sedan ner smör och färg. Låt glasyren svalna något och häll den sedan över den frysta tårtan. Garnera med lite smält choklad, frukt och bär. Låt tårtan tina i rumstemperatur eller i kyl.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar