söndag 11 september 2016

Glasstårta med polka

När vi hade kalas för min brorson förra vecka så gjorde jag denna glasstårta efter önskemål från födelsedagsbarnen som älskar mint. Jag bestämde mig då för att göra en mintkladdkaka som botten och täcka den med en hemmagjord polkaglass. Detta toppas sedan med en italiensk maräng som färgats randig med röd geléfärg. Dock blev den inte så randig som jag hade tänkte mig, men det funkade ändå! Den blev supergod och jag tror att födelsedagsbarnen var nöjd med sin tårta! 
Tänk på att göra glassen i god tid då den måste vara i frysen minst 6 timmar innan den är klar.


Kladdkaka
100 g smör
100 g Karl Fazer Pepparmint Crisps Milk Chocolate
1 1/2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 krm salt
3-5 droppar pepparmyntolja

Chokladtryffel
1/2 dl vispgrädde
100 g Karl Fazer Pepparmint Crisps Milk Chocolate

Polkaglass
5 dl vispgrädde
1 burk kondenserad mjölk
1 påse polkagrisar (140 g)

Topping
röd geléfärg

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Finhacka chokladen. Dra av plattan från värmen och häll i den hackade chokladen i det smälta smöret. Rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, kakao och salt. Rör om tills allt är väl blandat och häll smeten i en springform, 20 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i ca 15-20 min. Låt kakan kallna helt.

Gör glassen genom att vispa grädden lätt och blanda ner den kondenserade mjölken. Krossa polkagrisarna och häll ner i gräddblandningen. Häll smeten i en rundad skål med en diameter på ca 20 cm. Ställ glassen i frysen för att stelna i minst 6 timmar, gärna över natten. 
Skölj skålen med hett vatten så att glassen lossnar. Lägg glassen över den kalla kladdkakebottnen.

Gör den italienska marängen, recept via länken. Måla ränder i spritspåsen med geléfärg innan marängen hälls i. Spritsa marängen på glasstårtan, ev kan man bränna av marängen om man vill. Servera glasstårtan direkt.

En väldigt glad 6-åring! :)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar