lördag 20 augusti 2016

Kladdkaka med passionsfruktstryffel

Passionsfrukt är en av mina favoritsmaker när det gäller frukt. Den funkar väldigt bra ihop med choklad, både vit-, mjölk- och mörkchoklad. Lindt kom nyligen ut med en chokladkaka med mjölkchoklad och passionsfrukt, och den var verkligen beroendeframkallande. Tänkte att jag skulle testa att föra över smakerna till ett bakverk. Det finns många recept med kladdkakebotten och passionsfruktsmousse (här är exempel på en väldigt god!), men jag ville ha något som var fastare i konsistensen så jag valde därför att göra en passionsfruktstryffel att toppa kladdkaka med. Smakerna blir fantastiska ihop - chokladen tillsammans med den fruktiga, tropiska smaken och det söta som möter den syrliga! Gudomligt!
Passionfruktspurén hittar man i frysdisken hos ICA där de har den frysta purén som de kallar Smoothiebooster (se bild nedan), men den funkar lika bra till bakning! Hittar du inte purén går det bra med fruktköttet från passionsfrukt.


Kladdkaka
100 g smör
100 g choklad
1 1/2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 krm salt
2 msk kakao

Passionsfruktstryffel
25 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl passionsfruktspuré (ca 55 g)
200 g vit choklad

Garnering
kokos
passionsfrukt
physalis

Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en stor kastrull. Hacka chokladen och häll ner i smöret. Rör om tills all choklad har smält. Rör i socker, vaniljsocker och ägg. Sikta i mjöl, salt och kakao. Blanda tills du har en jämn smet. Häll smeten i en smörad och bröad springform. Grädda kaka i 15-20 min. Låt kallna.
Smält smöret till tryffel i en kastrull tillsammans med vispgrädden. Blanda ner fruktpurén. Hacka chokladen och häll i gräddblandningen. Låt att smälta samman och häll sedan tryffel över den kalla kladdkakan. Ställ i kylen tills tryffeln har stelnat. Strö över kokos och dekorera gärna med lite frukt.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar