torsdag 4 augusti 2016

Key Lime Pie

Detta är en paj som man inte kan få nog av! Den är fantastiskt god med sin syrliga fyllning och krispiga skal, och den krämiga marängen är pricken över i:et. Vill man så kan man byta ut marängen mot grädde och det är gott att servera några färska hallon till.
Receptet kommer från Roy Fares.


Pajskal
100 g smör
200 g digestivekex
2 msk strösocker

Fyllning
400 g kondenserad mjölk (1 burk)
1 1/4 dl pressad limesaft + skal från 1 limefrukt
1 msk vaniljsocker
2 st äggula
2 st ägg

Italiensk maräng
300 g strösocker
120 g vatten
150 g äggvita

Sätt ugnen på 180 grader.
Smält smöret. Mixa kexen väl i en matberedare och blanda med sockret i en bunke. Tillsätt smöret och blanda ordentligt. Tryck ut blandningen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 15 min. Låt skalet svalna helt på galler.
Sänk ugnen till 170 grader.
Blanda med en slickepott kondenserad mjölk, limesaft, limeskal och vaniljsocker i en bunke. Vänd ner äggulor och sedan äggen. Rör ihop till en slät blandning. Låt stå och dra i 15 min. Häll fyllningen i pajskalet och baka i ugnen i ca 15-20 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna på galler. Sätt sedan pajen i kylen i ca 2 timmar.
Koka upp socker och vatten till marängen till 121 grader. Vispa under tiden äggvitorna på medelhög hastighet. Häll sockerlagen med en tunn stråle över äggvitorna medan den konstant vispas på max i mixern. Vispa tills den svalnat av och spritsa sedan marängen över pajen. Bränn av marängen med en brännare.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar