måndag 25 januari 2016

Sofias Chokladkaka (aka Kokostoscarutor)

På en av mina tidigare arbetsplatser så hade vi alltid gemensam avdelningsfika en gång i veckan och där en på avdelningen stod för fikat. Det var frivilligt om man ville baka eller köpa fika, men då många av oss gillade att baka så blev det ofta hembakat. Jag kan sakna de där fikastunder och jag försökt få till den där gemensamma fikastunden på mina senare arbetsplaster, men det har inte gått så bra. Det som var kul var att man ofta fick prova på bakverk som man inte provat tidigare och fick massa inspiration, vilket gjorde att baklusten ökade. Men det bästa av allt var att man fick recept på en massa goda bakverk - detta är en av dem!
Jag älskar denna kaka, helt klart en favorit som man gärna gör när man vill bjuda på något riktigt gott. Då man gör den i långpanna så är den perfekt när man behöver bjuda många på fika eller om man behöver fylla frysen. Den består av en kladdig chokladbotten och toppas av en kokostosca. Den kallas nog oftast Kokostoscarutor, men går under många olika namn som t.ex. Ryttarkaka och Chokladrutor med kokoskolaglasyr. För mig är den känd som Sofias Chokladkaka, och jag vet faktiskt inte var just det namnet kommer ifrån men grymt goda är de i alla fall!


Chokladkaka
180 g smör
4 ägg
6 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 krm salt
8 msk kakao

Kokostosca
2 dl socker
1dl sirap
1,5 dl vispgrädde
75 g smör
200 g kokosflingor

Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt med elvisp i en bunke. Häll i övriga ingredienser och det smälta smöret. Rör till en jämn smet. Häll smeten i en bakpappersklädd långpanna, ca 30x40 cm. Grädda i 15 min.
Under tiden blanda socker, sirap, vispgrädde och smör i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 5 min. Häll i kokosflingorna.
Ta ut kakan ur ugnen och bred försiktigt på kokostoscan över hela kakan. Grädda i ytterligare 10-15 min, tills toscan har fått fin färg.
Låt svalna innan du skär upp i bitar.

2 kommentarer:

  1. Hos oss går den under namnet Falsk tosca! Vet faktiskt inte varför, men vad den än heter är den löjligt god!

    Hälsningar Anna (ny läsare)

    SvaraRadera
  2. Det namnet har jag inte hört innan, men roligt att det finns så många namn på denna kaka. :) Håller med om att den är löjligt god!

    SvaraRadera