fredag 9 oktober 2015

Dulce de Leche- & Nougattårta

Dulce de Leche är en latinamerikans mjölkbaserad kolakräm. Många gör egen genom att koka kondenserad mjölk, men det blir inte riktigt lika gott som äkta vara - den som Pampas Deli tillverkar. Har du inte provat så kan jag rekommendera dig att göra det, den smakar mycket bättre då den kokas på mer mjölk och mindre socker.
Den 11 oktober är det den Internationella Dulce de Leche-dagen. För att fira denna dag så har Pampas Deli utlyst en tävling där man ska baka en dulce de leche-bakelse. Det var så jag fick idé till detta bakverk. En maräng med hasselnötter till botten, på den en pannacotta med dulce de leche, daimkulor  för lite crunch och på det en nougatmousse. Allt detta täcks sedan av en chokladganache.
Tanken var att jag skulle göra den som en bakelse, men eftersom jag inte hade små formar hemma och inte hann ordna det så fick det bli en tårta istället...grymt god blev den i allafall!


Hasselnötsdaquoise
225 g äggvita
125 g socker
200 g hasselnötsmjöl
80 g florsocker
30 g mjöl

Vispa äggvita och socker till en maräng. Blanda resterande ingredienser med varandra och vänd ner dessa i marängen. Spritsa ut en ring på 24 cm i diameter och grädda i 200 grader i ca 14 min.

Dulce de Leche pannacotta
3 gelatinblad
5 dl vispgrädde
400 g dulce de leche

Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten och låt de ligga i minst 5 minuter. Värm upp grädde i en kastrull och ta av värmen precis när den börjat koka. Rör ner dulce de leche och rör om tills den har löst sig. Krama ur gelatinbladen och rör ner de en i taget. Häll upp i en form, 24 cm i diameter, och låt stå i kylen i minst 6 timmar men helst över natten.

Nougatmousse
200 nougat
4 dl vispgrädde

Dela nougaten i bitar och lägg i en bunke. Värm grädden till den nästan kokar och häll den över nougaten. Rör om tills det är en jämn smet. Ställ i kylen för att svalna, gärna över natten. När det kallnat helt, vispa upp den till en bra konsistens.

Hasselnötsflarn
50 g hasselnötter
0,5 dl socker
0,5 msk honung
50 g smör
1 msk vetemjöl
0,5 msk mjölk

Sätt ugnen på 200 grader.
Hacka nötterna och häll i en kastrull tillsammans med socker, honung och smör, och låt smälta. Häll i mjöl och mjölk och låt puttra i ca 1 min. Fördela teskedsstora klickar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen i ca 5-6 min tills flarnen har fått fin färg.

Montering
Lägg pannacotta på hasselnötsdaquoisen och strö över daimkulorna innan nougatmoussen hälls på. Ställ i frysen medan du gör chokladganachen.

Chokladganache
200 g mjölkchoklad.
1 dl grädde
35 g smör

Värm den hackade chokladen tillsammans med grädde tills chokladen har smält. Rör ner smöret.
Låt svalna nån minut.

Garnering
Ta fram tårtan ur frysen och häll ganachen över hela tårtan tills den är helt täckt. Ställ gärna tårtan på ett glas på en bricka, så att överflödig ganache lätt kan rinna av. Dekorera med Ferrero Rocher, hackade nötter, hasselnötsflarn och dulche de leche.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar