lördag 5 september 2015

Banoffeepaj med daim

Banoffeepaj är en engelsk dessert med banan, grädde och kola av kondenserad mjölk (dulce de leche). Vill man så kan man koka den kondenserade mjölken tills den blir en kola, men det tar några timmar så vill man göra det enkelt för sig köper man en burk karamelliserad mjölk som redan är färdigkokad. Man kan göra en pajdeg till botten, men vi gör det enkelt för oss här också och mixar färdiga kex ihop med lite smör. En otroligt enkel och god paj, som man kan variera med att ha jordgubbar istället för banan eller smaksätta med kaffe och/eller choklad. Den klassiska pajen toppas med riven choklad, men vi lyxar till denna med grovhackad daim!


1 burk karamelliserad mjölk (dulce de leche)
20 st digestivekex (ca 300 g)
150 g smör, smält
3-4 st bananer
2 dl vispgrädde
1 st dubbeldaim (56 g)

Sätt ugnen på 175 grader. Mixa kexen i en matberedare och blanda med det smälta smöret. Tryck ut i en pajform, ca 20 cm i diameter. Grädda botten mitt i ugnen i ca 10 min, ta ut och låt svalna.
Bred ut den karamelliserade  mjölken över botten. Lägg på skivade banan och toppa med lättvispad grädde. Hacka daimen och strö på toppen.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar